【東大和市】東大和ライフスタイルラボ

関連ゴール
3.すべての人に健康と福祉を

 東大和ライフスタイルラボは、市民が主体的に健幸なライフスタイルを送るために、ノウハウを共有したり市民が本当にほしいサービスやモノを考え、生み出したり、より良く改善する活動である。
 生活者である参加者が、主体的に健幸へのアプローチを模索することが、持続的なライフスタイルの創出と地域への貢献、さらには産業へのヒントにつながり、地域課題の解決やSDGsの達成に資する取組である。

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<具体的取組内容>
 東大和市ライフスタイルラボは、東大和市、東京大学未来ビジョン研究センター、未来社会共創センターが新しいライフスタイルと健康づくりの創生を目的に、2019年に締結した連携協定に基づき取り組んでいるものであり、産官学民が連携して様々な解決方法を見つけるオープンイノベーションの手法である「リビングラボ」を取り入れ、市民が主体的に健幸なライフスタイルを送るためのノウハウを共有したり、サービスやモノをつくりだすためのプロジェクトである。
 産官学民のノウハウを共有や、グループ内でのアイディア収集、腸内環境検査、野菜摂取量の確認などをワークショップ内で行い、腸内環境改善の一因ともなる食物繊維摂取量の増加などライフスタイルの変化により解決を図った。

<連携団体>
 東京大学未来ビジョン研究センター、一般社団法人未来社会共創センター、株式会社メタジェン、株式会社ニップン、エコスグループ

【Higashiyamato city】Higashiyamato Lifestyle Lab.

Related Goals
3.すべての人に健康と福祉を

The Higashiyamato Lifestyle Lab is an activity to share know-how, think about, create, and improve services and goods that citizens really want, so that citizens can lead healthy and happy lifestyles on their own.
As consumers, participants proactively seek approaches to health and happiness that lead to the creation of sustainable lifestyles and contributions to the community, as well as inspiration for industry, contributing to solving local problems and achieving the SDGs.

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Details
The Higashiyamato Lifestyle Lab is a joint project of the city of Higashiyamato, the Institute for Future Initiatives of the University of Tokyo, and the Co-Creation Center for Future Initiatives, based on a partnership agreement signed in 2019, with the aim of creating new lifestyles and promoting health. The project aims to share knowledge and create services and products that empower citizens to proactively lead healthy lifestyles using the "living lab," a method of open innovation in which industry, government, academia, and civil society collaborate to find diverse solutions.
The workshop shared expertise from industry, government, academia and civil society, brainstormed ideas within the group, conducted gut microbiome tests and confirmed vegetable intake, and sought solutions through lifestyle changes, such as increasing fiber intake, which is also a factor in improving the gut microbiome.

Partner Organizations
Institute for Future Initiatives, University of Tokyo
Co-Creation Center for Future Initiatives
Metagen, Inc.
NIPPN Corporation
Eco's Group